Zatmění měsíce, srpen 2017: Sledujte, jak Měsíc úplného jesetera svítí ve Velké Británii dnes večer červeně

Zatmění Měsíce

Váš Horoskop Pro Zítřek

Pozorovatelé oblohy si dnes večer přijdou na své, protože Měsíc prochází stínem Země, což má za následek částečné zatmění Měsíce.



nejlepší lůžkové vozy uk

Přichází přesně dva týdny před velmi očekávaným zatměním Slunce 21. srpna, zatmění Měsíce je méně klíčovou událostí, ale přesto stojí za vidění.



Jak Země prochází mezi Sluncem a Měsícem, sluneční světlo se láme v zemské atmosféře a dává Měsíci nápadně matnou červenou nebo měděnou barvu.



Zde je to, co potřebujete vědět o velkolepé nebeské události:

Co je zatmění měsíce?

Zatmění Měsíce nastane, když Měsíc projde za Zemí a do jejího stínu, takže Slunce, Země a Měsíc zůstanou v souladu.

Během úplného zatmění Měsíce je Měsíc stále viditelný a může se zdát oranžový nebo červený - což mu dává přezdívku „krvavý měsíc“.



Zatmění měsíce v Tel Avivu (obrázek: Getty)

Měsíc je vidět, jak se blíží úplnému zatmění Měsíce (Obrázek: Getty Images)

Je to proto, že zemská atmosféra láme sluneční světlo, které nepřímo osvětluje povrch Měsíce.



Zatmění Měsíce trvá mnohem déle než zatmění Slunce, protože Země vrhá vzhledem k menšímu Měsíci velmi velký stín a je vidět z kteréhokoli místa na noční straně Země.

Dnešní zatmění Měsíce je částečné zatmění Měsíce, což znamená, že zemským stínem projde jen část měsíce.

Kdy je zatmění měsíce?

Částečné zatmění Měsíce se koná 7. srpna 2017.

Začíná v 15:50 GMT (16:50 BST) a vyvrcholí v 18:20 GMT (19:20 BST), kdy bude pokryto asi 25% jeho průměru.

Měsíc vyjde ze zemského stínu ve 20:50 GMT (21:50 BST).

Krvavý měsíc

Krvavý měsíc (Obrázek: Getty)

co znamená 833

Jak sledovat zatmění měsíce

Nejlepší místa k částečnému zatmění Měsíce jsou Afrika, Asie a Austrálie, kde bude viditelné celé. Centrální část zóny zatmění bude ve střední Asii a Indii.

Zde ve Velké Británii měsíc nevystoupí nad horizont až do 20:30 BST, v tomto okamžiku vrchol zatmění pomine. Mělo by však být stále viditelné do 21.50 BST.

výsledky lotto uk euromilionů

Je bezpečné dívat se na zatmění měsíce pouhým okem a dalekohledy.

Pokud však chcete nejlepší možný pohled, Slooh bude živě streamovat nebeskou událost z observatoří v Africe, na Dálném východě a v Austrálii.

Popadněte dalekohled a vydejte se ven z města, abyste zachytili nějakou nebeskou slávu

Popadněte dalekohled a vydejte se ven z města, abyste zachytili nějakou nebeskou slávu

'Každé úplné zatmění Slunce s sebou přináší zatmění měsíce buď dva týdny před, nebo po něm,' řekl astronom Slooh Paul Cox.

'I když to možná není tak dramatické, je to skvělá příležitost, jak vybudovat porozumění zatměním v očekávání toho velkého, který bude následovat.'

Viz Také: